Sihtkohainfo

Itaalia köök

Itaalia köögi austajaid leidub üle kogu maailma - rikkalik valik pasta-, kala-, liharoogi, hõrgud küpsetised, salatid ja imemaitsev jäätis ei jäta kedagi külmaks.
Kaasaegne itaalia köök on välja kujunenud sajandite jooksul, ja täiustunud ning arenenud Uue Maailma avastamisest alates - alles siis võeti kasutusele tänapäeval nii asendamatud kartul, tomat ja mais. Ent nii nagu ei ole olemas ühtset itaalia kliimat, nii on ka maitse-eelistused ja kokakunst regiooniti erinev, kaasa on siin mänginud nii geograafiline asukoht, sotsiaalsed olud kui ka poliitika. Pea igal endast lugupidaval perenaisel on mingi oma "salaretsept", mida edasi antud juba põlvest põlve.

Siiski saab rääkida itaalia köögi põhikomponentidest, milleks on juust, leib, oliiviõli, pasta, värsked köögiviljad ja vein.
Bruschetta - eelroog - grillitud leivaviil, millele hõõrutakse küüslauku, oliiviõli, soola, pipart ja katteks lisatakse purustatud tomateid, köögivilju, juustu, liha või sinki-vorsti.
Prosciutto - maailmakuulus sink, mida lõigutakse õhukeste viiludena seakintsust, mida eelnevalt töödeldakse ja kuivatatakse ligi kaks kuud
Sopressata - sealihast valmistatud vorst - salaami, mida hoitakse kuni 12 kuud pressi all, et see muutuks õhukeseks. Lõppfaasis immutatakse salaamit ka oliiviõlis
Minestrone - itaalia köögi üks "alustalasid", tuntud ka nn suure supina - leemele lisatakse ube, sibulaid, sellerit, porgandit, tomatit, liha - tulemuseks rammus ja toitev roog.
Pasta - nii nagu rahvusvaheliselt Itaalia sümboliks saanud pitsat nimetati kunagi "vaese mehe pirukaks", on ka pasta olnud lihtne ja toitev talupojatoit, millest on saanud tänapäeval nii mõnegi kõrgetasemelise restorani tõmbenumber. Algselt olid pasta põhikomponentideks sibul, küüslauk, oliiviõli, tomat ja erinevad maitseained (nt basiilik). Tänapäeval on teada ligi 650 erinevat pastaretsepti!
Risotto - see roog on pärit Põhja-Itaaliast, põhikoostisosaks riis, mida valmistatakse õlis ja võis, lisades kas mereande, liha või/ja erinevaid köögivilju, puljongit ja seejärel lastakse roal haududa.
Lasagne - vormiroog, mille valmistamiseks laotakse (soovitavalt eraldi pastanõusse) pastaribad vaheldumisi hakkliha, juustu, tomatipastaga, populaarne on ka nn "roheline lasagne", mida valmistatakse spinatiga.
Polenta - põhikomponendiks on maisijahu, millele küpsetamise käigus lisatakse pisut kõike - seeni, juustu, juurvilju, liha, kala ning kreemja koostise saamiseks ka võid. Valmis polentast vormitakse üsna tihti väikesed pätsikesed ja neid kas praetakse õlis või grillitakse.
DESSERTIDEST populaarseimad on imemaitsev tiramisu, mida valmistatakse kihiti laotud küpsistepõhjast, mascarpone juustust, kangest espresso kohvist, lisatakse ka likööri, mune, kakaod.
Panna cotta - vahukoorest, piimast, suhkrust ja želatiinist valmistatud keedukreem, mida nauditakse koos metsmarjade, šokolaadi, karamelliga.
Zabaglione - dessertveinist, munarebust ja suhkrust valmistatud kaste, millele lisatakse riivitud šokolaadi.
Biscotti - need on muredad kuivad küpsised, tavaliselt mandlilisandiga
Gelato - kohalik lehmapiimast valmistatud jäätis, mida saab nautida erinevate lisanditega ja mis on kuulus kaugel väljaspoole Itaalia piire.

Peamiselt jagunevad söögi-joogikohad järgmiselt:
Trattoria (vrdl tavern) - koduse atmosfääriga pererestoran, reeglina soodsad hinnad ja maitsev toit
Ristorante - tavaline restoran
Spaghetteria/pizzeria - pastaroogasid pakkuvad söögikohad
Rosticceria - "take away" ehk toidu kaasa tellimise võimalus
Paninoteca - saadaval võileivad
Birreria - õllebaar
Nn iseteenindussöökla - tavola calde
Osteria - igas piirkonnas n-ö kodusöögikoht kohaliku köögiga kohvik-baar - pakutakse nii alkohoolseid kui karastusjooke, mahlu ja ka maitsvaid suupisteid.


Turismimaks Itaalia hotellides

Itaalias majutudes tuleb tasuda turismimaksu, mis tasutakse kohapeal hotellis.

Turismimaksu suurus sõltub konkreetsest sihtkohast ja hotelli ametlikule kategooriale.

Ajavahe

Itaalias on kell 1 tund Eesti ajast taga.

Rahvaarv

u 60 miljonit elanikku

Hinnatase

Hinnatase on kallim kui Eestis.

Keel

Itaalia

Pindala

301 268 km²

Pealinn

Rooma, u 3 miljonit elanikku

Usk

Rooma-katoliku 

Riigikord

Vabariik

Valuuta

Euro